Kennismaken met Us Stekje

Wil je wat over jezelf vertellen Cilia?

Ik ben begonnen als gastouder en in 2009 begon ik officeel als kinderopvang. Dat was natuurlijk voor mij een heel mooi moment. Als moeder van 5 kinderen kan je wel zeggen dat ik een passie heb voor kinderen. Van oorsprong kom ik uit Drachten maar ben als klein kind al snel verhuisd naar Drachtstercompagnie.

 Heb jij zelf vroeger ook op iets vergelijkbaars als Peuterspelen gezeten?

Nee in mijn tijd was dat nog niet echt in trek. Eigenlijk weet ik niet precies wanneer die ontwikkeling begonnen is. Ik kan me niet herinneren dat het in mijn jeugd al echt een ding was. Mijn moeder was vaak thuis en wij speelden gewoon veel op straat.

Met wat voor gevoel ben jij vandaag naar Us Stekje gegaan?

Ik heb altijd zin om naar het werk te gaan. Mijn werk is een ontspanning en daarmee voelt het eigenlijk helemaal niet als werk. We hebben het ontzettend druk maar dat geeft niet. Ik ben trots dat het zo goed gaat en dan voelt de drukte ook niet als een last. Als eigenaresse ben ik heel vrij in wat ik doe. Sinds drie jaar ben ik gestopt met voor de groep staan omdat ik dat niet meer kon combineren met de kantoorwerkzaamheden.

Wat is de mooiste les die jij zelf van een peuter hebt geleerd?

Ik vind het altijd prachtig om te zien hoe kinderen spelen. Met zulke kleine dingen kunnen ze zó gelukkig zijn. Dat geeft mij energie om de kleine dingen te waarderen en zorgen te laten gaan.

Wat denk jij dat de toegevoegde waarde van peuterspelen voor een kind is?

Het belangrijkste is denk dat kinderen leren om zelfstandig te zijn. Maar daarnaast ook het leren delen en samenspelen. Het is toch de fase waarin het goed is dat kinderen een beetje los komen van de ouders en zich daarmee klaarmaken voor een de tijd waarin ze naar de basisschool gaan. Eigenlijk bootsten we de situatie na de ze ook op de basisschool gaan krijgen. En zo leren ze écht om onderdeel te zijn van een groep.

Als jij voor een dag weer een peuter zou zijn, wat zou je dan het liefste doen?

Spelen! Lekker in de natuur bezig zijn. Lekker met potten en pannen spelen en in de buis met houtsnippers. Dat lijkt mij zo heerlijk. Echt weer spelen en ontdekken!

Hoe zou jij Us Stekje omschrijven?

Als een huiselijke warme kinderopvang waar een kind zich thuis voelt. Daarnaast vinden wij het ook heel belangrijk dat de ouder zich thuis voelt bij ons en het vertrouwen hebben hun kind op de juiste plek is. Daarom werken we ook niet met invalkrachten. Bij ziekte vangen we dat zelf op. Zo creëren we een vertrouwde omgeving. Zowel voor de ouder als voor het kind.

Us Stekje is begonnen vanuit Cilia haar huis. Heel kleinschalig als gastouder. Toen dat goed ging huurde Cilia een pandje en toen ook dat een succes werd ging Us Stekje naar het huidige pand. Dat was zo’n vijf jaar geleden. En op dit moment telt Us Stekje 150 leerlingen en 13 personeelsleden. Dit pand, waar Cilia zelf op heeft gezeten toen het nog een basisschool was, biedt veel mogelijkheden. Stap voor stap verbeteren Cilia en de collega’s het pand en kunnen ze nóg beter voldoen aan de wensen van de ouders.

Wat zou jij tegen ouders willen zeggen die niet goed weten of Peuterspelen wel het juiste is voor hun kind?

Dat het voor ontwikkeling echt van het belang is. Je ziet na een paar maanden hele sprongen in hun ontwikkeling en dat is prachtig. We horen van veel ouders dat hun kinderen zo snel stappen maken als ze hier binnen zijn. Dat is waar wij het voor doen!

 

“Ouders zien dat hun kind in een korte tijd grote sprongen maakt als ze bij ons komen. Daar doen wij het voor!.”

Cilia Pander

Kijk maar, zo ging dat:

Meer weten? Lees een van deze verhalen:

24/05/2021

Kennis maken met: Us Stekje …Het begint bij Peuterspelen

In het tweede artikel over …Het begint bij Peuterspelen gaan we langs bij Us Stekje in Drachtstercompagnie. Daar ontmoeten we Cilia. Oprichtster en eigenaar van Us Stekje.

28/04/2021

Kennis maken met: Oink! De Wigwam …Het begint bij Peuterspelen

In deze serie gaan we kennismaken met verschillende locaties en aanbieders van Peuterspelen in de gemeente Smallingerland. Opzoek naar de verhalen achter knutselhoeken en poppenkasten. Wie zijn de mensen die hier werken? En wat maakt Peuterspelen zo essentieel in het opgroeien van een jong kind? Vandaag gaan wij langs bij één van de Peuterspelen locaties in de Gemeente Smallingerland: Oink! De Wigwam. Daar treffen we Juf Heidy.

Kom jij binnenkort ook bij
één van ons Peuterspelen?