Activiteiten peuterspelen

Kwartaal 1 2023: Persoonlijke ontwikkeling bij Peuterspelen

Expert aan het woord

Talenten ontdekken bij peuters 

Esmee Jonker | Pedagoog | specialisatie 0-4 jaar

In de eerste vier jaar groeit een kind van een afhankelijke baby naar een zelfstandig mensje. De omgeving van het kind en hoe een kind gestimuleerd wordt speelt daarbij een grote rol. Zowel ouders als pedagogisch medewerkers hebben daarin een grote bijdrage. 

Zij zorgen voor een optimale omgeving waarin een kind de kans krijgt zijn talenten te ontwikkelen. Want ook al zijn kinderen van nature nieuwsgierig, ze leren niet zonder de hulp van volwassenen. 

Het zelf doen en fouten mogen maken is hierbij heel belangrijk. Dat geeft een kind zelfvertrouwen en maakt ze extra trots wanneer iets lukt. Als ouder en professional kun je zorgen dat er voldoende en uitdagend aanbod is om mee te spelen. Een rijke speelomgeving of activiteiten met voldoende variatie helpt alle zintuigen te prikkelen. Door kinderen te observeren kun je ontdekken waar interesses en talenten liggen en daar op in spelen. 

Je kunt bijvoorbeeld een compliment geven waarbij je iets benoemd over het proces of spel en niet zo zeer over het resultaat of je kunt het spelaanbod uitdagender maken of samen spelen. 

Wanneer je merkt dat een kind geïnteresseerd is in iets, is het wel belangrijk dat je niets opdringt. Het kan natuurlijk best gebeuren dat een kind ergens talent voor blijkt ze hebben terwijl ze daar niet in geïnteresseerd zijn. Laat ze overal mee kennis maken en vertrouw op het natuurlijke proces. Wanneer er druk op gelegd wordt kan dat zorgen voor weerstand of onzekerheid. Plezier hebben is altijd het belangrijkste! 

Daarnaast zijn kinderen ontzettend fantasierijk en zullen ze soms op een hele andere manier spelen met iets dan waar het voor bedoeld is. Laat dat ook vooral gebeuren. Er is geen goed of fout! Fantasiespel kun je juist extra stimuleren door materiaal zonder specifiek doel aan te bieden (loose parts) of open einde speelgoed, waarbij het spel zelf in te vullen is. 

Kort samengevat: 

– Zorg voor een gevarieerd en uitdagend aanbod 

– Laat een kind kennis maken met verschillende activiteiten om zo te ontdekken waar interesses liggen 

– Leg geen druk op het spel maar geef ze de ruimte om zelf te ontdekken 

– Het allerbelangrijkste is plezier hebben! 

Doe deze activiteit:

Stap 1: Samen invullen

Stap 2: Jouw handtekening!

Stap 3: Foto opsturen

Zo ging de activiteit:

Hier laten we jou binnenkort zien wat voor mooie CV’s de peuters in Smallingerland hebben!

Kom jij binnenkort
Peuterspelen?