Activiteiten peuterspelen

Kwartaal 1 2022: Wie ben ik?

Over het thema

‘Het begint bij Peuterspelen’ gaat in 2022 aan de slag met 4 verschillende thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van peuters.

Want groot worden gaat niet zomaar en de wereld ontdekken is een heel avontuur. Maar door kinderen te laten Peuterspelen, kunnen we ze wel in een vertrouwde en veilige omgeving een extra zetje geven. Dat geeft ze zelfvertrouwen, maakt ze zelfstandiger en het bereidt ze voor op de basisschool

De wereld van peuters staat immers volop in het teken van het ontdekken van die wereld én zichzelf. Wat vind ik leuk, hoe zie ik eruit en waar ben ik goed in? Daar komen we graag achter en daarom trappen me af met het thema ‘Wie ben ik?’.

Als je kijkt naar jezelf en een ander, zijn sommige dingen zijn misschien gelijk terwijl andere dingen heel verschillend zijn. Door bezig te gaan met dit thema, kunnen we kinderen leren dat iedereen anders en uniek is. Maar vooral: dat je goed bent, precies zoals je bent!

Naast dat het leuk is om jezelf en een ander te leren kennen, is het voor peuters ook een goede manier om spelenderwijs te leren over bijvoorbeeld kleuren of verschillende lichaamsdelen.

Op de locaties van onze aanbieders uit de gemeente gaan peuters binnenkort aan de slag met een box waar een leuke opdracht rondom dit thema in zit. We willen peuters daarmee graag iets leren, maar bovenal willen we vooral dat ze het leuk hebben. Want dat is uiteindelijk het belangrijkste!

Ben je al benieuwd wat we gaan doen? We zullen gauw meer delen!

Wie doen mee aan deze activiteit?

4 aanbieders

9 locaties

299 peuters

De activiteit

Zo ging de activiteit:

Hier de terugblik op het thema ‘Wie ben ik?’, waar maar liefst 9 locaties aan hebben meegedaan! 

De verrassing box is persoonlijk bezorgd op de locaties zodat de aanbieders samen met de peuters op een geschikt moment aan de slag konden gaan. In de box zat alles wat er nodig was om een eigen handpop te maken. En dat was een groot succes! 

De peuters hebben zelf kunnen nadenken en ontdekken hoe hun handpop eruit moest komen te zien. Ze hebben kunnen kiezen welke kleuren ze mooi vinden, of de pop haartjes kreeg en of de letter van hun naam er ook op kwam te staan. Een activiteit waarbij ze creatief bezig zijn maar ook spelenderwijs leren over bijvoorbeeld kleuren, vormen en letters. En dat is nou écht Peuterspelen. 

Ben je nu wel benieuwd hoe je poppenspel met handpoppen kunt doen? Kijk dan zeker even naar de uitleg van Pim & Pom, die hebben een paar goede tips!

Een geslaagde activiteit, en niet geheel onbelangrijk…hele mooie zelfgemaakte handpoppen! Op naar de volgende activiteit!

Kom jij binnenkort
Peuterspelen?